CARPATII, PLAMANUL EUROPEI ! O campanie in sprijinul ariilor naturale protejate ale Romaniei
Ultimele păduri virgine ale Europei, ultimele ecosisteme naturale neatinse de expansiunea omului, multitudini de specii indigene- toate sunt in pericol! Tăieri ilegale de pădure, investiții și activități care distrug ireversibil natura – toate acestea risca sa genereze o criza ecologica cu consecinte grave la nivelul intregului continent. Ariile Naturale Protejate, nu pot ramane protejate doar pe hârtie! Fără masuri concrete, natura nu va avea nicio șansă în lupta cu economia și dezvoltarea societății.
Un efort sustinut al societatii civile a avut ca rezultat campania „CARPATII, PLAMANUL EUROPEI”. Programată pentru a capta atentia publicului cel putin jumatate de an, cu evenimente, dezbateri in direct la televiziune, actiuni in ariile naturale protejate, intalniri si materiale informative in presa si social media.
Câteva case de producție de film, fotografi si operatori pasionați au pus la dispoziția campaniei, voluntar, zeci de ore de filmare din ariile naturale protejate, din care s-au realizat 180 de videoclipuri care vor fi difuzate atat de TVR cat si in mediul on-line. Vocea campaniei, cea a realizatoarei Carmen Movileanu, este aceeasi voce care ani de-a randul a cucerit publicul TELEENCICLOPEDIEI, cea mai veche si mai cunoscuta emisiune a postului public de televiziune. De asemenea, alaturi de specialisti, ong-isti, administratori ai ariilor naturale protejate, sunt prezenti in campanie si artisti, personalitati din diferite alte domenii, oameni care au inteles importanta protectiei naturii salbatice din Romania.
Campania este initiata de AAANP – Asociatia Administratorilor de Arii Naturale protejate in parteneriat cu Televiziunea Romana, cu sprijinul WWF – Romania si al Coalitiei Natura 2000, sub patronajul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
Obiectivul campaniei constă în imbunatatirea legislatiei, finantarea parcurilor nationale si naturale si a siturilor Natura 2000, precum si sensibilizarea opiniei publice referitor la protectia padurilor, a ariilor naturale protejate, a speciilor aflate in pericol. Mai exact, este foarte important sa se ajunga ca trei sferturi din ecosistemele naturale sa fie in protectie integrala in parcurile nationale (conform recomandarilor IUCN) dar si sa se prevada un capitol in cadrul bugetului de stat
destinat ariilor naturale protejate.
”Avem 30 de parcuri nationale si naturale, cele mai valoroase din Europa ca diversitate biologica. Din pacate bugetul lor anual se apropie undeva de pretul a 3 m de autostrada. Grav, trist. Cu siguranta unii se gandesc ca muntii cu padurile lor sunt acolo unde sunt de mii de ani si ca nu au nevoie de mai mult. Nu e asa. La nivel planetar, din punctul de vedere al naturii, deja traim pe datorie.” Pentru prima data vom afla adevarul din spatele multelor povesti vehiculate in spatiul public in ultimul timp, date concrete, imagini si testimoniale, vom afla cat, unde si cand s-au taiat padurile in ariile naturale protejate, dar si cat de corecte sunt evaluarile faunei realizate in fondurile de vanatoare”. AIMEE d ALBON.
”Protectia naturii pare a fi un subiect simplu, toti ne dorim sa nu se mai taie padurile, sa nu se mai distruga albiile raurilor, sa nu mai fie braconate animalele. Dar atunci cand intri in hatisul legislativ, administrativ si economic in care sunt prinse si se zbat ariile naturale protejate de la noi, iti dai seama ca suntem foarte departe de cum ar trebui sa fie. Vom incerca sa facem putina lumina in acest hatis
si sa vedem care sunt solutiile si cine trebuie sa le aplice”, MARIAN VOICU, TVR 1.
Incepand din 28 octombrie 2016, de la ora 21, TVR1 va gazdui saptamanal o dezbatere publica in direct, cu public de specialitate, in care vor fi abordate principalele probleme cu care se confrunta ariile naturale protejate : subfinantarea, impactul dezvoltarii localitatilor, exploatarea raurilor de munte,
taierile ilegale de padure, braconajul si vanatoarea excesiva.
Prima editie ii are ca invitati pe: Ion Militaru si Hegyi Barna – AAANP, Dan Hulea, SOR, Cristi Papp – WWF, Charlie Otley, Ivan Patzaichin, activistii Greenpeace, Liviu Cioineag – Coalitia Natura 2000.