Învinge mediul? Proiectul energetic de pe Râul Alb, tranșat peste două săptămâni

Peste două săptămâni activiștii de mediu de la Federația Coaliția Natura 2000 află dacă au reușit să convingă instanța că lucrările energetice de pe Râul Alb din Retezat trebuie oprite.
 
Magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au amânat pentru data de 17 noiembrie pronunțarea în dosarul în care Federaţia Coaliţia Natura 2000 România a dat în judecată Agenţia pentru Protecţia Mediului şi SC ABI Automotion SRL, executantul proiectului. Tribunalul Hunedoara, prima instanță sesizată, a respins cererea activiștilor de mediu, dar aceștia au atacat cu recurs sentința la Curtea de Apel Alba Iulia.
De precizat că Federaţia Coaliţia Natura 2000 România a dat în judecată Agenţia pentru Protecţia Mediului şi SC ABI Automotion SRL, executantul proiectului. Proiectul de construire și exploatare de microhidrocentrale pe Râul Alb, județul Hunedoara a fost încă de la început unul dintre cele mai controversate şi constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe Râul Alb, beneficiar fiind SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi ar fi trebuit să fie finalizat în 15 iulie 2017.
De asemenea, spun informaţiile oficiale, în zonă există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizaţie de construire de la Primăria comunei Sălaşu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014. La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte, un imobil cu locuinţe şi birouri. Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara a fost acţionată în judecată de Federația Coaliția Natura 2000, pentru că ar fi dat undă verde unui proiect privat hidroenergetic într-o arie naturală protejată din Munții Retezat.
 WWF- România și Federația Coaliția Natura 2000 România au avertizat că Râul Alb, situat în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi în situl Natura 2000 Strei-Haţeg, este pe punctul de a fi distrus prin proiectul “Construire  şi Exploatare de Microhidrocentrale pe Râul Alb” al S.C. ABI AUTOMOTION S.R.L.. Activiştii de mediu vorbesc despre un “cumul de avize flagrant ilegale, incluzând scoaterea ilegală de teren din circuitul silvic, iar  Federația Coaliția ONG Natura 2000 a solicitat în instanță anularea proiectului, însă nu a avut câştig de cauză.
Pe de altă parte, reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara i-au acuzat pe activiştii de mediu de la Federaţia Coaliţia Natura 2000 că au citat trunchiat articolul de lege pe care se bazează când formulează acuzaţiile. 
http://gazetadedimineata.ro/actualitate/invinge-mediul-proiectul-energetic-de-pe-raul-alb-transat-peste-doua-saptamani/