Succes al societății civile. În urma campaniei „Oprește barbaria – Salvează ciocârlia”, legea vânătorii a fost adoptată cu modificările propuse de ONG-uri.În plus, Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare pentru ciocârlie!

București, 28 mai. Societatea Ornitologică Română și Federaţia Coaliția Natura 2000 România salută modificarea legii vânătorii de către Camera Deputaților, ca urmare a campaniei „Oprește barbaria. Salvează ciocârlia!”.

Mesajul societății civile din România, întărit de un spot video de excepție, a dus la modificări esențiale ale unui act legislativ care amenința să încalce dreptul la proprietate și legislația privind protecția mediului. Forma care a trecut astăzi de Camera Deputaților conține o bună parte din modificările propuse de către societatea civilă.

A dispărut precizarea privind dreptul la servitute din articolul 4. Vânătorii au nevoie de acordul proprietarilor de teren pentru a-și face instalațiile temporare pe terenul acestora, așa cum ar fi și de bun simț. S-au modificat în bine perioadele de vânătoare pentru 11 specii de păsări sălbatice, iar acest lucru s-a întâmplat după ce, la solicitarea noastră, pe adresa Ministerului Mediului a sosit o scrisoare din partea Comisiei Europene”, a precizat Luminița Tănăsie, directorul Coaliției Natura 2000.

Un aspect extrem de important pentru noi este scoaterea gâștei de semănătură (Anser fabalis) de pe lista de specii care se vânează. În România în timpul iernii pot fi văzute aproximativ 20 de exemplare din această specie, cu rare excepții, și cu mult noroc maxim 100 de exemplare, iar cota de recoltă aprobată era de peste 25.000 de exemplare în 2014”, a spus Marina Drugă, expert în legislație de mediu din cadrul Societății Ornitologice Române.

Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare la ciocârlie

De altfel, tot ca urmare a campaniei „Oprește barbaria, salvează ciocârlia” Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare la ciocârlie în noul sezon de vânătoare 2015 – 2016 printr-un nou Ordin de Ministru. Astfel a fost redus numărul de indivizi care pot fi vânați într-o singură zi, de la 100 la 50, iar cota totală de recoltă a scăzut la 363.000 de la cele peste 600.000 de exemplare care puteau fi doborâte anual. „În continuare, credem că această specie nu are ce să caute pe lista păsărilor care se vânează, dar este un prim pas pe drumul cel bun. Societatea Ornitologică Română își va continua eforturile pentru a opri vânătoarea de păsări cântătoare”, a concluzionat Marina Drugă, expert în legislație de mediu din cadrul Societății Ornitologice Române.

Scurt istoric

  • Feb 2015 – Camera Deputaților a aprobat legea vânătorii, cu prevederi care încalcau dreptul la proprietate și prevederi care modificau nevaforabil perioadele de vânătoare la mai multe specii de păsări

 

  • Martie 2015 – scrisoare deschisă a ONG-urilor de mediu către președintele Johannis, care retrimite legea în parlament și refuză să o promulge

 

  • Aprilie 2015 – Începe campania „Oprește barbaria – Salvează ciocârlia!”, campanie derulată de Societatea Ornitologică Română, Coaliția Natura 2000, agenția de publicitate Jazz Communication și agenția de PR Rogalski Damaschin

 

  • Mai 2015 – mare parte din observațiile făcute de ONG-urile de mediu sunt preluate și de comisiile de Agricultură și de Mediu și legea este trimisă spre aprobare în plenul Camerei Deputaților. Petiția online are peste 8900 de semnături, iar videoclipul campaniei peste 24,000 de accesări. Mii de reacții au fost generate pe rețelele de socializare de către românii iubitori de natură.

Contacte de presă:

  • Luminița Tănăsie, Director Executiv, Federația Coaliția Natura 2000 România, luminitatanasie2012@gmail.com, telefon 0725 963 009
  • Marina Drugă, Dr. Biolog, Expert legislație de mediu, Societatea Ornitologică Română, cazacu@sor.ro, 0729 097 969
  • Cristina Șut, Biolog, Expert legislație de mediu, Societatea Ornitologică Română, sut@sor.ro
  • Ovidiu Bufnilă, Purtător de Cuvânt, Societatea Ornitologică Română, bufnila@sor.ro, telefon 0745 76 84 48