Comunicat de presă – „Cât de grave vor fi efectele hidrocentralelor din Defileul Jiului?”

Coaliția Natura 2000 România solicită evaluarea adecvată și de impact cumulat a proiectelor hidroenergetice din Defileul Jiului, întrucât efectele nu sunt necunoscute, dar pot fi grave

Brașov, 08.06.2017. Coaliția Natura 2000 solicită în mod public reprezentanților Hidroelectrica SA și autorităților competente să supună proiectul „Amenajarea hidroenergetică a Jiului pe sectorul Livezeni – BUmbești”  procedurilor de evaluare adecvată și impact cumulativ, conform Directivelor Europene EIA (Environmental Impact Assesment)/EA.  Solicitarea publică vine în urma participării la dezbaterea publică desfășurată săptămâna trecută la Bumbești, Gorj, de către Administrația Parcului Național Defielul Jiului. Întâlnirea a abordat beneficiile și riscurile prezentate de finalizarea și darea în folosință a celor două hidrocentrale construite de Hidroelectrica SA pe Rîul Jiu, în defileul omonim, aflat sub dublu statut de protecție a biodiversității, atât la nivel national (categoria 2 IUCN – parc național) cât și european (sit Natura 2000 – ROSCI0063). Repezentanții Coaliției au constatat că pentru prima data de la începerea proiectului (mai bine de 10 ani) toate părțile interesate au alocat timp și disponibilitate pentru a analiza starea de fapt. Au fost prezenți: reprezentantul Hidroelectrica SA –  beneficiarul proiectului, prefectul de Gorj, primarul localității Bumbești, conducerea PN Defileul Jiului și Consiliul Științific al parcului, reprezentanți ai instituțiilor cu rol în avizare/monitorizare (administrația bazinală,  garda de mediu, agenții de protecție a mediului), ONG-uri de importanță națională – WWF Romînia, dar și cetățeni implicați.  Beneficiarul Hidroelectrica a fost conștientizat de riscurile majore pe care le implică proiectul asupra unor specii de pești protejate, asupra habitatelor dar și a intregului ecosistem săpat în stânci de apele Jiului, precum și asupra principalelor forme de ecoturism menite să dezvolte comunitățile locale: pescuit, rafting, drumeții. Participanții au dezbătut și implicațiile socio-economice și financiare generate de acest proiect de importanță națională, al cărui valoare depășește 100 de milioane de euro, însă nu oferă un aport energetic semnificativ. „Statutul de parc national a fost instituit după inceperea proiectului, iar din pacate, pana in acest  moment, partile interesate nu au găsit timp și disponibilitate pentru a dezbate implicațiile acestui proiect. Nimeni nu ne poate spune acum cât de grave vor fi consecințele, pentru că nu au fost realizate studii de evaluare adecvată. Romania are deja declansată procedura de infringement pentru proiectele energetice de pe alte râuri de munte, iar un astfel de proiect poate conduce la sacțiuni împotriva statului român.  Pentru o evaluare reală a impactului potenţial asupra mediului, Federația Coaliția Natura 2000 solicită reavizarea proiectului conform legislației în vigoare prin parcurgerea procedurii de evaluare adecvată și de impact cumulat pentru proiectele energetice din Defileul Jiului”, a declarant Liviu Cioineag, director executiv.

În urma analizei realizate de Coaliția Natura 2000, proiectul hidroenergetic din Defileul Jiului reprezintă o afacere proastă pentru cetățenii români: timp de mai bine de 10 ani, Hidroelectrica SA a îngropat circa 100 de milioane de euro într-un proiect din anii ’80, distrugând ecosistemul natural al Râului Jiu, pentru o producție insignifiantă de energie „verde” și câteva locuri de muncă.

Defileul Jiului a fost desemnat în 2005 parc national iar din 2007 Sit Natura 2000. Regimul de peotecție este necesar pentru ocrotirea  unor habitate valoroase de arin și frasin și a întregului ecosistem cu specii precum mreana vânătă, porcușor de vad şi alte specii de peşti şi raci care depind de apa Jiului.

 

Galerie foto:

[huge_it_gallery id=”2″]