Vom opri în instanță dezastrul „Răstolița”!

Coaliția Natura 2000 a depus recent o plângere prealabilă împotriva Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, pentru a opri un dezastru de proporții – finalizarea barajului Răstolița. Acest proiect vechi de peste 25 de ani a fost scos de la sertar și aprobat de APM Mureș la solicitarea Hidrocostrucția S.A.. În ciuda observațiilor trimise de specialiști, instituția a eliberat  Decizia nr. 10418/11.12.2018 privind emiterea Autorizatiei de mediu pentru mai multe activități necesare proiectului, cum ar fi: fabricarea betonului, fabricarea mortarului, depozit carburanti si lubrifianti, fabricarea elementelor de dulgherie si tamplarie pentru constructii sau colonie cazare muncitori. „Aparent fără niciun impact, aceste activități fac parte din organizarea de șantier al unui proiect ce poartă semntura regimului comunist: Amenajarea hidroenergetică Răstolița. El presupune construirea unui baraj imens într-o arie protejată care captează și acumulează apele a cel puțin 8 râuri. Ele reprezintă mediul natural, sălbatic, pentru mai multe specii de fauna acvatică protejate, printre care lostrița. De fapt, este singurul loc din România în care mai există o populație viabilă de lostriță iar construcțiile hidro vor împiedica peștii să urce în amonte, pentru înmulțire”, a declarat Liviu Cioineag, director executiv Federația Coaliția Natura 2000. Lucrarile afectează integritatea a trei situri Natura 2000: Călimani – Gurghiu (ROSCI0019), Defileul Mureșului Superior (ROSPA0030) and Munții Călimani (ROSPA0133).

Proiectul se bazează pe un acord de mediu eliberat în anii 1990, când normele erau mult mai relaxate, sau chiar inexistente. Pentru a eluda directivele și tratatele europene, agenția din Mureș „a spart” proiectul în mici activități, arătând astfel că nu este nevoie de studii de impact și studii de evaluare adecvată. Coaliția Natura 2000 condamnă astfel de proceduri, tot mai des întâlnite, prin care funcționarii plătiți să apere mediul natural își dau acordul pentru distrugerea lui, cu bună știință. Printr-o procedură similară, APM Brașov a autorizat un incineratoriu in orașul Zărnești, eliberând rând pe rând autorizații pentru gard(împrejmuire), construcție hală, apoi punere în funcțiune instalații industriale.

Populația de lostriță de pe Mureș este foarte importantă, fiind menționată la nivel international de Grupul de Specialiști în Pești de Apă Dulce al IUCN. Proiectul hidroenergetic de la Răstolița constă în barajul de la Răstolița plus alte 7 (șapte) captări secundare. Prin urmare, dacă este finalizat, 8 (opt) râuri cu valoare ecologică enormă vor dispărea:  Răstolița,  Donca,  Bistra,  Gălăoaia Mică,  Gălăoaia Mare,  Vișa,  Bradul și  Ilva.