Viziunea noastră – punct de plecare pentru regăsirea României

Luni, 22 octombrie, am fost gazdele Galei “Regăsește România”, în cadrul careia am prezentat, alături de ONG-urile de mediu din cadrul Coaliției, prima viziune națională integrată pentru ariile protejate din România:

“Ariile naturale protejate sunt recunoscute de către publicul larg și autoritățile statului ca fiind vitale pentru România, asigură păstrarea unicității țării noastre în comunitatea europeană, contribuind la creșterea calității vieții și la dezvoltarea durabilă a societății românești.”

Am reunit la București, într-un cadru elegant,120 de factori decizionali din toate sectoarele de activitate. Discursuri, standuri de prezentare cu activități (activări) pe teme legate de arii protejate, prezentarea unor proiecte de responsabilitate corporatistă (CSR) în domeniul ariilor protejate, bufet cu produse organice și socializare, o seară care marchează începutul unui demers susținut de conștientizare și participare publică, asociate implementării acestei viziuni, elaborată în urma numeroaselor întâlniri ale grupurilor de lucru inițiate de membrii Coaliției, în ultimele 18 luni.

Ne dorim ca în 2028 să avem o rețea de arii protejate administrată eficient, rețea care contribuie la conservarea biodiversității și dezvoltarea durabilă. Pe termen lung, în 30 de ani, ne dorim ca parcurile naționale să reprezinte 12% din suprafața României, peste 30% din teritoriul țării să aibă statut de arie protejată, iar zonele de protecție strictă și integrală din fiecare parc național să fie de cel puțin 75%. De asemenea, considerăm că este foarte important ca ariile protejate să devină unul din principalii piloni de dezvoltare economică pentru zonele rurale din România.
Viziunea noastră integrală este prezentată pe pagina evenimentului: regasesteromania.ro. România, țara cu cele mai diverse condiții biogeografice din Uniunea Europeană, care conservă ecosisteme unice și specii rare, are nevoie de o astfel de viziune! Este foarte important ca ariile protejate să devină unul din principalii piloni de dezvoltare economică pentru zonele rurale din România.

Despre moștenirea acestui patrimoniu natural fantastic, potențial neexploatat, generațiile care ne urmează, despre România frumoasă, bogată, sălbatică și vie, în filmul manifest al evenimentului:

Vă vom ține la curent cu demersurile noastre în informări ulterioare.

Galerie foto eveniment

[huge_it_gallery id=”4″]