Sute de copii din Transilvania au fost antrenați într-un concurs interșcolar pe tema Natura 2000

Brașov, 28.05.2014

Concursul interșcolar „Și eu fac parte din Natura 2000” care a mobilizat sute de elevi din ciclul primar și gimnazial din Podișul Hârtibaciului – Târnava Mare – Olt s-a încheiat weekendul ce tocmai a trecut. Comuna Jibert și-a adjudecat locul I în competiție, atât la grupa mare, cât și la grupa mică de vârstă.

La această a doua ediție a concursului, lansată în octombrie 2013, s-au înscris 73 de echipe a câte 3 elevi, din 7 localități din zonă: Agnita, Bîrghiș, Chirpăr, Jibert, Merghindeal, Mediaș și Sighișoara. Concursul s-a derulat în 3 etape și pe două categorii de vârstă: clasele II-IV și clasele V-VIII. Primele două etape (decembrie 2013 și martie 2014) au constat în diferite teste grilă despre ariile protejate Natura 2000, amprenta ecologică a oamenilor, serviciile de mediu, întrebări de cultură generală din domeniul biologiei și al protecției naturii, exerciții de identificare a speciilor și de matematică aplicată în biologie. Aceste exerciții au fost completate și cu activități practice: numărarea anumitor cuiburi din localitate, fabricarea unor hrănitoare și scorburi artificiale. De asemenea, elevii au fost invitați la o documentare mai aprofundată a datinilor locale și credințelor populare.

Pe baza punctajelor obținute în primele 2 etape s-au selectat 8 echipe finaliste în ambele categorii de vârstă, în așa fel încât fiecare școală să aibă finaliști.Finala pentru grupa mică de vârstă a avut loc în 17 mai, iar elevii au trebuit să pregătească un steag al echipei din care făceau parte, să-și aleagă o specie de plantă sau animal pentru care să realizeze un mic material de promovare și să prezinte activități ale localnicilor cu impact redus asupra mediului și exemple de produse locale. De asemenea, elevii au fost testați și din cunoștințele acumulate în decursul primelor două etape, prin chestionare și exerciții de recunoaștere a speciilor.

Echipa Fluturilor din Jibert s-a dovedit a fi cel mai bine pregătită, câștigând astfel locul I. Locurile II și III în clasament au fost ocupate de echipa Șoimii călători din Merghindeal și, respectiv, echipa Colț Alb din Agnita. Aceștia și-au ales ca specii narcisa, fluturele auriu și, respectiv, acvila țipătoare mică – toate specii de interes comunitar. Ca activități prietenoase cu mediul, elevii au vorbit despre cositul manual, țesutul la război, colectarea apei de ploaie și colectarea selectivă a deșeurilor, lucrarea terenurilor agricole manual sau cu cai; ca produse locale și obiecte de artizanat s-au prezentat cașul, compotul și prăjitura de rubarbă, pâinea de casă și diferite țesături.

Pe 24 mai, finala pentru clasele V-VIII a marcat încheierea concursului. Aceasta a avut loc la Agnita și s-a derulat în mod similar: participanții au prezentat juriului steagul echipei, au făcut publicitate celui mai frumos loc din zonă și au prezentat o acțiune de protecție a naturii pe care au întreprins-o în școala sau localitatea lor. De asemenea, participanții au fost testați din informațiile învățate în primele două etape și invitați la un joc de teatru.Rezultatele etapei finale au fost următoarele: echipa Fazanilor din Jibert a obținut primul loc în clasament, echipa Planeta verde din Mediaș locul secund, iar echipa TEDIdin Agnita – locul III.

Finaliștii din clasele II-IV (24 de elevi și pedagogii lor) beneficiază de o excursie de o zi, iar finaliștii claselor V-VIII (24 de elevi) de o excursie de 6 zile într-un sit Natura 2000 din zonă.

Scopul concursului a fost ca tânăra generaţie din zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt, ce cuprinde 5 situri (arii protejate) Natura 2000 și alte 3 arii naturale protejate de interes național, să ajungă să cunoască şi să preţuiască valorile naturale în mijlocul cărora trăiesc.

Prima ediție a concursului a avut loc în anul școlar 2012-2013, iar câștigătoare au fost și atunci echipele din comuna Jibert, la ambele categorii de vârstă.

Această inițiativă de educație ecologică non-formală s-a derulat în cadrul proiectului „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu-Târnava Mare-Olt” și a fost coordonată de Grupul Milvus. Proiectul are o valoare de 12.652.463 lei și este finanţat de Programul Operaţional de Mediu – POS Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul este implementat în perioada martie 2011 – februarie 2015 de către WWF-România, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu și Ecotur Sibiu.

Sursa> www.natura2000transilvania.ro