Help-line – linie telefonică pentru salvarea liliecilor!

11

Colegii noștri de la  Asociația pentru Protecția Liliecilor din România au primit tot mai multe solicitări pentru a inteveni în locuințele unde au pătruns lilieci, astfel s-a dezvoltat o linie de urgență care vine atât în ajutorul oamenilor cât și a liliecilor. Rolurile acestei linii de ajutor sunt:

  • De a oferi publicului informații actuale și reale despre liliecii din România;
  • De a informa publicul despre modalități de protecție a liliecilor prin metode simple;
  • De a media conflictele dintre lilieci și oameni, în beneficiul tuturor.

Cu ajutorul voluntarilor s-a stabilit o rețea de grupuri de intervenție răspândite în teritoriul țării, care pot interveni când este necesar. Pentru mai multe informații despre linia de urgență sau informații despre lilieci se pot găsi pe pagina web dedicată www.lilieci.info.ro.

Linia de urgență a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Help-line – salvează liliecii, ajută oamenii” finanţat prin granturile SEE, 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 146.663,00 euro în perioada 01.03.2015 – 30.04.2016. Parteneri ai proiectului sunt Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare și Asociația Multisalva.

În cadrul proiectului s-a realizat infrastructura necesară pentru a interveni la cât mai multe solicitări de a elibera exemplarele de lilieci pătrunse în căminul persoanelor.

În cadrul proiectului s-a stabilit un sistem sustenabil, pentru protecția liliecilor care deranjează proprietarii de clădiri. Pentru ca aceasta să fie posibilă, s-au alcătuit și au fost instruite grupuri de lucru în diferite regiuni ale țării (București, Bihor, Cluj, Conștanța, Iași, Mureș, Satu Mare, Sibiu), formate din voluntari, care vor interveni în sprijinul oamenilor. S-a stabilit și un serviciu de telefon: BatLine care va putea fi contactat de oricine are nevoie în cazul unei probleme cu lilieci.

A fost amenajat un centru pentru reabilitarea liliecilor, ceea ce a presupus dotarea unui spațiu special pentru nevoile de refacere a exemplarelor de lilieci rănite, dar și adăpostirea indivizilor recuperați din clădiri în timpul hibernării. Acest centru este localizat în județul Satu Mare și afost coordonat de partenerul Societatea Carpatina Ardeleană. În apropierea centrului au fost amplasate și adăposturi artificiale pentru a compensa lipsa unor adăposturi adecvate pentru lilieci.

S-a crescut gradului de informare şi de interes privind protecţia liliecilor în rândul publicului larg prin: realizare unui spot publicitar, care atrage atenția asupra existenței unui serviciu “help line”, realizarea unui ghid practic, disponibil oricui, cu metode folosite pentru eliminarea unui liliac din locuință dar și prin informarea autorităților de mediu din România despre posibilitatea de a contacta asociația în caz de nevoie.