Atelier “Relația cu comunitățile pentru 5 administrații de arii protejate”
In acest weekend a avut loc primul atelier de instruire destinat celor 5 administrații de arii protejate selectate, pe tema “Relația cu comunitățile și dezvoltare antreprenorială durabilă” din cadrul proiectului “Natură şi Tradiţii în sprijinul Dezvoltării Durabile” implementat de ProPark- Fundația pentru Arii Protejate. Cele 5 administrații de arii protejate, partenere în proiect au fost selectate în urma unui apel național lansat în perioada iunie-iulie 2016.
Atelierul a pus bazele teoretice pentru a putea demara procesul de mentoring personalizat celor 5 arii protejate care se va desfășura până la finalul anului.
Acivitățile de mentoring se vor realiza în interiorul ariei protejate implicând direct responsabilii administraţiei în exerciţii practice pe tema relația cu comunitățile.
În urma procesului de mentoring, administrațiile, sub coordonarea experților Fundaţiei ProPark, vor finaliza un plan de lucru împreună cu comunităţile locale sau o strategie de lucru cu factorii interesaţi.
De asemenea, în cadrul procesului de mentoring, vor fi identificaţi şi acei antreprenori locali care încă practică meşteşuguri tradiţionale şi care vor fi cooptaţi în cadrul proiectului.
Aceste ateliere de lucru împreună cu activitatea de mentorat fac parte din proiectul “Natura şi Tradiţii în sprijinul Dezvoltării Durabile” care are ca scop creşterea capacităţii organizaţionale a cinci arii protejate din România de a-şi îndeplini rolul de facilitator în procesul de dezvoltare economică a comunităţilor din jurul ariilor protejate.
Bugetul proiectului este de 74.816 franci elvețieni (CHF), din care 7500 reprezintă cofinanţare din partea Fundaţiei ProPark.
Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, fiind desfăşurat în perioada 1 Aprilie 2016 – 30 Septembrie 2017 în parteneriat cu Federaţia Coaliţia Natura 2000.